INTERVIU EXCLUSIV | Mitriță: „M-am întors în țară pentru echipa națională, acum vreau să iau și un trofeu cu Craiova”. Ce oferte a refuzat, experiența Steaua vs Avântul Bârsana și de ce nu vrea să audă de Serie A

  • Publicat:
  • Actualizat:

La 23 de ani, Alexandru Mitriță este una dintre surprizele plăcute ale acestui sezon. Cu nouă goluri și două pase decisive, și-a câștigat nu doar transferul definitiv de la Pescara la CS Universitatea Craiova, ci și prima convocare la echipa naționala a României. Acum, fâșnețul mijlocaș, devenit atacant odată cu transferul la Craiova, se felicită pentru alegerea făcută, deși mărturisește că a avut posibilitatea să rămână în Italia sau să aleagă un alt club din țară. Pe Alex l-am întâlnit pe holurile hotelului de la Centrul Național de Fotbal din Mogoșoaia, unde deja părea să se simtă în largul lui. „Cicâldău, ești frumos!”, îi strigă el fostului coleg de la Viitorul – de asemenea, la prima selecție – care își face ultimele pregătiri pentru un interviu. Nu trece mult și-i vine și lui rândul. Acum, nu mai vorbește din poziția de tânără speranță sau de armă a lui Gică Hagi, ci din postura de tricolor.

Alex, presupunem că ai primit o mulțime de mesaje după convocarea la națională. Care e cel mai prețios?
Da, am primit foarte multe mesaje. Chiar nu mă așteptam ca atâta lume să-mi ureze multă baftă. Vă dați seama, din partea familiei, pentru că sunt persoane foarte importante din viața mea și mă bucur că mi-au urat acest lucru înainte să vin la echipa națională.

Băieții cum te-au primit la lot, ce ți-au spus?
Fiind prima convocare, m-au felicitat, mi-au spus să trag tare și să rămân cât mai mult la prima reprezentativă. Toți m-au primit foarte bine. Pe majoritatea îi cunosc, îi știu de mult. Sunt băieți foarte buni și sperăm să facem treabă cât mai bună împreună.

Cu antrenorul de la club, Devis Mangia, ai vorbit înainte să vii la lot?
Am vorbit înainte să vin la București, l-am sunat, am vorbit cu el și mi-a urat și el multă baftă.

Cu ce fotbalist din generațiile anterioare ale echipei naționale crezi că te asemeni cel mai mult?
Nu vreau să fac o comparație între mine și cei care au fost în trecut. Pentru mine, un idol a fost domnul Hagi, iar după aceea, ce am prins și eu să văd la televizor, Adrian Mutu.

Ce îți plăcea la Mutu?
Îmi plăcea aroganța lui (râde)! Cum juca, golurile, cum se mișca, totul! Pentru mine a fost un exemplu!

Este acesta unul dintre motivele pentru care ai mers la Craiova, să prinzi naționala?
Da, pentru că în Italia n-am avut o perioadă foarte bună. Tot ce aveam nevoie era să mă întorc, să am meciuri în picioare. Ca fotbalist, dacă nu ai meciuri în picioare, nu ai cum să faci performanță. Să joc este tot ce îmi doresc, iubesc această meserie și, dacă nu joc, este foarte greu. Prin această întoarcere în țară, prin meciurile bune, a venit și convocarea la echipa națională.

Ai avut și alte oferte vara trecută, înainte să semnezi cu Craiova?
Da, am avut oferte și din afară, mai ales din Serie B au fost foarte multe echipe. Au fost și din țară, dar tot ce aveam nevoie în acel moment, fiind un pic la pământ, era să mă întorc acasă, să fiu alături de familie și să îmi revin ușor-ușor.

Despre ce echipe a fost vorba?
Tot ce contează acum este că sunt la Craiova și m-am întors unde mi-a dictat inima.

Puțini știu, dar pentru o scurtă perioadă, în 2013, ai fost la FCSB. Ce ai învățat din acea experiență?
A fost o experiență foarte scurtă. Am fost cu Steaua în Youth League, am văzut cum este să joci meciuri oficiale în afară, chiar dacă erau Under 21. După aceea, am avut un meci în Cupa României cu Avântul Bârsana. Vă dați seama, atunci am fost foarte emoționat și eu zic că toate aceste lucruri sunt un exemplu pentru mine și mă ajută foarte mult în cariera mea.

Ce crezi că ți-a lipsit atunci ca să rămâi la FCSB?
Au fost alte probleme, dar nu mai vreau să mă întorc în trecut. Este bine că am parcurs acest drum, chiar dacă a fost o perioadă grea, la fel ca în Italia. Sunt perioade grele din viața mea, învăț  din trecut și sper ca în viitor să nu mai fac aceleași greșeli.


De cinci luni a avut nevoie Mitriță ca să-i convingă pe oficialii Craiovei că merită să fie transferat definitiv

De șase meciuri, Craiova înscrie cel mult un gol. Ce se întâmplă cu voi, dar, mai ales, cu prietenul tău Alexandru Băluță?
În cariera de fotbalist, sunt momente în care cazi și momente în care te ridici. Nu trecem printr-o perioadă bună, dar important este să învățăm din această perioadă, să vedem unde am greșit și de ce nu mai dăm goluri, cum o făceam în trecut, când marcam la fiecare meci. Referitor la Alex, vă dați seama că este supărat că nu marchează. Ca atacant, îți dorești foarte mult să marchezi, dar eu sunt alături de el. Am vorbit foarte multe lucruri cu el, își dorea foarte mult și el să înscrie în meciurile trecute. El este un caracter puternic și, cu siguranță, o să revină și mai puternic.

Dar despre Florin Gardoș ce ne poți spune? Până acum n-a prins lotul, iar fanii au concluzionat deja că e un transfer ratat.
Nu este niciun transfer ratat! De când a venit la Craiova, Gardoș ne-a ajutat foarte mult din toate punctele de vedere. A jucat într-un campionat foarte puternic și avem de învățat de la el. El, momentan, se antrenează foarte bine, este alături de noi, dar nu decidem noi când va intra, ci Mister (n.r. – Devis Mangia). Florin este pregătit să joace, își dorește să joace cât mai multe meciuri, pentru că nici el nu a jucat foarte mult în Anglia, și eu zic că în scurt timp va debuta la Craiova.

Rămâne la Craiova și din vară, ce spune?
Sincer, nici nu am vorbit cu el despre acest subiect, dacă rămâne sau nu, dar noi sperăm, pentru că este un jucător care ne poate ajuta.

„Tata m-a învățat să execut loviturile libere. De mic aveam această calitate, iar acest lucru se vede: cum îmi propun să dau, acolo dau”

Revenind la tine, tu în cât timp îți propui să te întorci în străinătate?
Orice jucător își dorește să joace în afară. Eu am fost acolo, am văzut cum este. Este o altă mentalitate, trebuie să ai o altă atitudine când pleci. Eu sper să-mi fac cât mai bine treaba, să câștig un trofeu cu Craiova, iar după aceea să vină o ofertă bună și să plec din nou.

Ai jucat deja în Serie A. E campionatul tău favorit sau ai alte preferințe?
Serie A pot să spun că este un campionat greu, un campionat care se bazează mult pe poziția în teren, pe tactică, pe defensivă. Campionatul meu este în altă parte, nu este în Serie A.

Unde, mai exact?
Unde se joacă mai mult fotbal. Eu mi-aș dori foarte mult să joc în Spania. Îmi place foarte mult campionatul Spaniei, îmi place foarte mult Anglia, dar și în Anglia este un alt fel de fotbal.

Salah, un jucător de statura ta, se descurcă de minune în Anglia.
În Italia nu prea a avut atât de multe reușite și m-am mirat cum un jucător de bandă are 28 de goluri și nouă assist-uri. E un jucător incredibil! M-am uitat la meciurile lui și e un jucător fantastic. E un exemplu foarte bun pentru toți, iar cei tineri, ca mine, trebuie să se uite la el, să ia partea bună din el.

La modul general, Real Madrid sau Barcelona?
Eu sunt cu Barcelona!

Și, acum, bineînțeles, Messi sau Ronaldo?
Messi.

De ce?
De când eram mic îmi doream foarte mult să joc ca el. Când eram mic, am avut o perioadă în care îl copiam. Voiam să alerg ca el, să joc ca el, să lovesc mingea ca el, dar nu îmi ieșea. Este un jucător fantastic și mă uit cu atâta mândrie și pot să spun că mă satisface când joacă.

Cel mai puternic fundaș întâlnit?
Când am jucat în Italia, Bonucci, Koulibaly de la Napoli. Sunt jucători foarte buni, vă dați seama, Chiellini, toți. Sunt de altă talie, să spun așa.

Dar din campionatul intern?
Sunt foarte buni fundașii din campionatul intern. Am avut probleme foarte mari cu Țîru, este un jucător foarte puternic. Și cu cei de la CFR și cu cei de la Steaua.

Penalty-urile sau loviturile libere?
Am un gol din penalty și unul din lovitură liberă. Nici nu știu. Voi exersa la antrenament și penalty-urile și loviturile libere, de ce nu!?

Loviturile libere de la cine ai învățat să le execuți?
De mic aveam această calitate. Chiar îmi aduc aminte, când eram foarte mic, tata mă învăța cum să mă poziționez pe minge, cum să lovesc mingea. Exersez foarte mult la antrenamente, iar acest lucru se vede, că am o lovire a mingii… Cum îmi propun să dau, acolo dau.

O carte sau un film bun?
Îmi plac foarte mult filme, cărți nu prea citesc. Îmi plac filmele horror.

Pizza sau burger?
O alegere foarte grea, pentru că îmi plac ambele, dar parcă ar fi mai bun un burger cu bacon (râde).

FIFA pe PlayStation sau o miuță cu prietenii?
Miuță n-am mai jucat de mult cu prietenii. Joc foarte mult FIFA, am și alte jocuri prin care mă relaxez, după antrenament. Mă relaxează jocurile de tip shooter, iar cu prietenii, când am timp, mă joc FIFA.

Te bate cineva la FIFA de la Craiova?
Da, sunt jucători buni de FIFA la Craiova.

Te lăudai că-l bați pe Băluță.
Pe Băluță, da, l-am bătut! Un jucător bun este Burlacu la FIFA.


Mitriță (1,67 m) e fascinat de jucătorii mici de statură. În imagine, Sebastian Giovinco (1.64 m)

Cu ce mare fotbalist din prezent sau din trecut ți-ar plăcea să schimbi câteva pase?
Am spus-o și mai devreme, Messi este idolul meu, dar mai am un jucător preferat, care a jucat la Juventus, iar acum este la Toronto, Sebastian Giovinco. E un jucător cu care mă asemăn și îmi place foarte mult stilul lui de joc.

Care e cel mai frumos gol dat vreodată?
Cu CFR-ul. Cu CFR-ul acasă, când am dat din lovitură liberă. Acasă la mine, pot să spun așa, în fața propriilor fani. A fost o nebunie! Pot să spun că s-a zbârlit pielea pe mine după ce am marcat.

;

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei copii, dar unul dintre ei…”
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei copii, dar unul dintre ei…”
Kosovarii au trecut la jigniri: ”Asta e adevărata față a românilor!”. Cum ne-au numit
Kosovarii au trecut la jigniri: ”Asta e adevărata față a românilor!”. Cum ne-au numit
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore după ce adolescenta a fost îngropată. Lui Igor Cuciuc nu-i vine încă să creadă că fiica lui se află acum la câțiva metri sub pământ:
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore după ce adolescenta a fost…
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
A calculat suma incredibilă încasată de Gigi Becali de când este patron la FCSB:
A calculat suma incredibilă încasată de Gigi Becali de când este patron la FCSB: "Champions League, transferuri, cupe"
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum s-a pozat solista
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum s-a pozat solista
Kosovo a reuşit o victorie istorică, trei puncte nesperate
Kosovo a reuşit o victorie istorică, trei puncte nesperate
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă sâmbătă
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă sâmbătă
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000…
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Șoferii care au acest tip de permis au interzis. Ce mașini nu au voie să conducă
Șoferii care au acest tip de permis au interzis. Ce mașini nu au voie să conducă
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate…
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România inaugurează primul spaţiu adaptat pentru copiii cu autism pe un stadion
România inaugurează primul spaţiu adaptat pentru copiii cu autism pe un stadion
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul naționalei a fost imediat înlocuit
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul naționalei a fost imediat înlocuit
×